Žygis – gerų emocijų srautas

Spalio 12 dieną VŠĮ LASS pietvakarių centro LASS Kauno miesto filialo vyresniojo amžiaus nariai ir lydintys savanoriai vyko į kelionę-žygį. Nuo šių metų vidurio VšĮ LASS pietvakarių centras įgyvendina projektą „Pėsčiųjų žygiai“, Projektą finansuoja Sporto rėmimo fondas, o administruoja Švietimo mainų paramos fondas, tad direktorės Jolantos Kručkauskaitės iniciatyva, suorganizuotas vienos dienos žygis Alytuje ir Alytaus rajone aplankant kultūros objektus. Atvykę į Alytų žygiuoti pradėjome aukščiausiu Lietuvoje „Baltosios rožės“ pėsčiųjų tiltu per Nemuną (aukštis 38 m. ilgis 240 m.) besigrožėdami įspūdingais vaizdais net nepajutome, kaip už nugaros liko daugiau, kaip du kilometrai ir maloniai besišypsantis vyriškis pakvietė aplankyti Antano Jonyno memorialinį muziejų. Gido pasakojimą papuošė filialo narė Zita Klibavičienė, kuri paskaitė A. Jonyno eilių. Atsisveikinę, pasiekėme Vidzgirio botaninį draustinį ir pasileidome rudeniu kvepiančiu, po kojomis sausais lapais šlamančiu pažintiniu taku, kuris pažymėtas ir „Camino Lituano“ ženklais – kriauklė mėlyname fone. Žygiuojant teko įveikti dar beveik šešis kilometrus ir keletą iššūkių – gerokai susilenkus pralysti po nugriuvusiais medžiais, nuo kalno nusileisti ne itin patogiais, improvizuotais laipteliais ir po to užkopti į archeologinį paminklą – Radžiūnų piliakalnį. Įveikę maršrutą, pasigrožėję puikiais gamtos vaizdais, informacinių stendų pagalba susipažinę su Vidzgirio botaninio draustinio specifiškumu, įraudusiais žandukais, besišypsantys užsukome į Dzūkijos dvarą. Sočiai papietavę išvykome į Kurnėnus. Čia aplankėme kultūrinį perlą – Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklą, tai vienintelė „amerikoniška“ mokykla Lietuvoje. Sužinojome kaip ir kodėl tarpukariu visos mokyklos statybai reikalingos medžiagos buvo parsiųstos iš Čikagos, pamatėme išsaugotas ir restauruotas autentiškas detales, sužinojome apie mokyklos tarpukaryje finansavusį kraštietį Amerikos lietuvį Lauryną Radziukyną (1880–1966).
Vyriausioji žygeivė be jokių problemų įveikusi visą maršrutą – 80 metų Irena – pavyzdys visiems abejojantiems, kad amžius gali būti kliūtis aktyvioms veikloms – žygiams.
Sugrįžome fiziškai lengvai pavargę, bet emociškai sustiprėję, tapę žygeiviais bei supratę šios veiklos naudingumą ne tik jaunimui, bet ir vyresnio amžiaus žmonėms.