Popietė, skirta Pasaulinei baltosios lazdelės dienai paminėti „Skaityti reikia mylinčios širdies ir matančių rankų“

Spalio 24 d. Alytaus J. Kunčino viešojoje bibliotekoje vyko renginys, skirtas Pasaulinei baltosios lazdelės dienai paminėti. Tai diena, skirta priminti, jog ne visi iš mūsų gali džiaugtis regėjimo dovana. Pasauline baltosios lazdelės diena siekiama atkreipti dėmesį į tai, jog greta sveikųjų gyvena turintys regėjimo sutrikimų ar visiškai akli žmonės.

Į popietę „Skaityti reikia mylinčios širdies ir matančių rankų“ susirinko gausus būrys vaikų, suaugusiųjų bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Prienų rajono filialo mišrus vokalinis ansamblis „Puriena“ (vadovė Onutė Matusevičiūtė). Smagu, kad šventėje dalyvavo Alytaus aklųjų ir silpnaregių filialo pirmininkė Daiva Markinienė.  

Išradingai ir įdomiai renginį vedė bibliotekos darbuotoja Daina Krukonienė. Susirinkusieji klausėsi Alytuje gyvenusio poeto Antano Jonyno eilių, ansamblio „Puriena“ atliekamų dainų, sužinojo įdomių faktų apie akis ir neregių gyvenimą. Ar žinote, kiek sveria jūsų akis, kiek laiko gyvena blakstiena, kiek kartų per metus verkia moterys ir vyrai, į ką panaši akies ragena? Regintiesiems įdomu ir netikėta yra tai, kaip aklieji sugeba prisitaikyti. Bibliotekos svečiai buvo nustebinti, išvydę kasdienius, įprastus daiktus, pritaikytus akliesiems: knygas, telefoną, laikrodį, centimetrinę juostelę, kuriuos pristatė Prienų rajono aklųjų ir silpnaregių filialo pirmininkė Irena Karsokaitė. O. Matusevičiūtė papasakojo apie Brailio raštą, parodė, kaip juo rašyti. Vaikai taip pat bandė rašyti šiuo sudėtingu regintiesiems būdu.

Ypač vaikai susidomėjo gražiausia 2015-ųjų metų knyga„ Sparnuotosios raidės“. Unikalų Leonardo da Vinci pasakų rinkinį galima perskaityti keliais pojūčiais: rega, lytėjimu ir klausa. Užsimerkę vaikai pirštais lietė reljefines knygos iliustracijas ir bandė atspėti, koks gyvūnas pavaizduotas. Tokią pačią užduotį atliko ir ansamblio vadovė O. Matusevičiūtė bei Andrius Račkauskas. Paveikslėlyje buvo pavaizduotas strutis. Vaikams ši užduotis pasirodė per sudėtinga, o bibliotekos svečiai spėjo, jog tai antis.

Andrius Račkauskas, jaunosios kartos atstovas, papasakojo apie regėjimo negalią turinčio žmogaus buitį, pamokė naudotis baltąja lazdele, nustebino, jog naudojasi išmaniuoju telefonu, kompiuteriu. Nors jaunuolio regėjimas labai ribotas, bet liūdesio balse neišgirdome. Andrius baigė mokslus, dirba masažuotoju, groja gitara.

Popietėje patirti įspūdžiai ir žinios susirinkusiems leido suprasti, kad pasaulyje gyvena ne vien sveiki žmonės. Galbūt vieni negirdi ar nemato, neturi šeimos, negali vaikščioti, bet visi turime išmokti mylėti ir priimti skirtingus žmones, o pasaulį matyti ne tik akimis, bet ir širdimi.

Tai buvo vienas iš projekto „Kas pasakė, kad skaityti nuobodu ir nemadinga?!!-5“ renginių. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.