Keliavome po Rokiškio kraštą

Po ilgo, pilko, izoliuoto ir nuobodaus pasaulį sukausčiusio periodo, grupelė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) Jurbarko rajono filialo narių, rugpjūčio 4 d., išvykome į kelionę – pačiuose Lietuvos šiaurės rytuose esantį Rokiškio kraštą. Mus pasitiko ir lydėjo šaunios vietinės gidės. Rokiškio miestas pirmiausia patraukė išpuoselėta Nepriklausomybės aikšte su įvairiomis skulptūromis ir alėja, įspūdingu dvaru. Dvaras vilioja ypatinga savo dvasia. Dabar čia – Krašto muziejus, kuriame yra virš 100 tūkstančių eksponatų. Aplankėme muziejaus ekspozicijų sales, skirtas grafų šeimos vaikams, grafų menes, atkurtą dvaro valgomąjį ir kt. Pamatėme vienintelę išsaugotą grafų drabužių bei aksesuarų kolekciją. Čia pajutome ne tik senovės dvasią ir pasigrožėjome pačiu dvaru, jo aplinka, bet ir daug sužinojome apie šiame dvare vykusį gyvenimą. Dvaras per savo gyvavimą turėjo daug savininkų. Dvarą valdė: Krošinskių, Tyzenhauzų bei Pšezdzieckių giminė. Sužinojome jų gyvenimo šiame krašte istoriją. Muziejuje susipažinome su veikiančiomis ekspozicijomis, Rokiškio dvaro kultūra bei istorija nuo seniausių laikų, vienintele šalyje prakartėlių kolekcija, garsaus Lietuvos dievdirbio Liongino Šepkos drožiniais.
Toliau – keliavome po senamiestį, aplankėme Šv. Mato bažnyčią, kuri pastatyta grafų iniciatyva. Tai gražiausias Lietuvos neogotikinis ansamblis. Pamatėme bažnyčią, kuri stebina žymių Europos meistrų darbais: paauksuotu altoriumi, bronzinėmis Tyzenhauzų skulptūromis, unikaliais medžio dirbiniais, tvorelėmis, vitražais, visame pasaulyje garsėjusios vokiečių Valkerių firmos vargonais ir kitais meno kūriniais.
Rokiškis dar ir langinių miestas. Pasivaikščiodami tapytų langinių gatve nukeliavome į kavinę „Senas grafas“, kur dalyvavome Rokiškio krašto maisto gaminių degustacijoje.
Didžiulį įspūdį paliko apsilankymas Ilzenbergo dvare. Tai vienintelis Baltijos šalyse pilnai atkurtas, ūkininkaujantis ir tęsiantis natūralios žemdirbystės tradicijas dvaras. Čia mūsų laukė Dvariška ekskursija po dvarvietę ir rūmus. Išgirdome 500 metų Ilzenbergo dvaro istoriją, įdomų čia gyvenusių dvarininkų gyvenimą. Dvaro parkas įkurtas įspūdingoje vietovėje su dviem- Ilgio ir Apvalaso-ežerais. Istorinės parko-muziejaus erdvės, išsaugotas ir išpuoselėtas šimtametis parkas su pasivaikščiojimo takais, Ilzenbergo dvaro ąžuolas, meniškos parko skulptūros. Čia, pasitelkiant architektūrinius ir gamtos elementus, suformuotos 9 skirtingos emocinės erdvės: Meilė, Didingumas, Paslaptingumas, Prakilnumas, Išmintis, Svajonė, Idilija, Džiaugsmas, Pakilumas. Dar legendomis apipinta Meilės sala ir į ją vedantis tiltas…
Rūmuose, prabanga alsuojančiose erdvėse, prabangos įspūdį sustiprina dekoro elementai : įspūdinga grindų marmuro mozaika, dekoratyvios salių sienos, auksuotas lubų dekoras. Čia pajutome ypatingą 500 metų istoriją menančią atmosferą, kur vyrauja meilė, harmonija, dvariškumas.
Iš dvaro patraukėme namų link. Šiek tiek pavargę, bet kupini gražiausių įspūdžių, gėrėjomės kokia graži ir turtinga mūsų Lietuva ir kiek dar daug jos kampelių, kuriuos norėtųsi aplankyti.