Sportas ne tik sveikata

Kauno aklųjų ir silpnaregių sporto klubas “Sveikata”, kitais metais švęsiantis garbingą veiklos trisdešimtmetį, vienija aktyvių, sportą mylinčių žmonių bendruomenę. Klubo nariai per šiuos metus iškovojo ne vieną Lietuvos, Europos, Pasaulio ir netgi Paralimpinį auksą. Be aukšto meistriškumo sportininkų klube taip pat yra nemažas būrys sporto mylėtojų ir entuziastų. Nuo 2019 metų galo pradėjus vykdyti projektą “Sportas – sveikata”, kuris bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas, Kauno regėjimo negalią turinčių ir aktyvesnį gyvenimo būdą propaguojančių entuziastų bendruomenė dar labiau padidėjo. Vykdomos reguliarios treniruotės, sudarytos tinkamos sąlygos jas lankyti bei patyrę savo srities specialistai sugebėjo sporto ir aktyvaus gyvenimo dvasia užkrėsti ne vieną mūsų bendruomenės narį. Iš viso projekto eigoje bus suorganizuota net 19 įvairių sporto ir sveikos gyvensenos renginių, paskaitų, fizinio aktyvumo švenčių ir išvykų. Šių renginių metu dalyviai turėjo neeilinę galimybę pasisemti sveikatai palankaus gyvenimo būdo puoselėjimo žinių ir praktinių įgūdžių tokiomis temomis kaip taisyklinga mankšta ir jos svarba, funkcinių pratimų nauda, streso valdymo metodikos, subalansuota mityba, įvairios kvėpavimo technikos, ėjimo ir aktyvaus gyvenimo būdo svarba ir daugelį kitų. Projekto dalyvė Vanda V. pasakoja, kad paskaitose sužinojusi apie mankštos ir judėjimo naudą, o treniruotėse išmokusi ją atlikti taisyklingai turi gerokai daugiau motyvacijos kasdien ją daryti ir dabar net išvažiavusi atostogų ar neturėdama galimybės ateiti į sveikatingumo treniruotes vis tiek sportuoja savarankiškai. Kaip ji pati sako – “kiek atsimenu tiek darau ir net jeigu treniruotė nebūna tokia aktyvi ar kažką padarau ne visai taip vis tiek jaučiuosi iškarto geriau! Tik grupėje sportuot žymiai smagiau ir pavyksta visko padaryti daugiau, nes yra kas paskatina ir žinote, nenoriu nusileisti draugėms (juokiasi)”.

Visi norintys Kauno mieste gyvenantys aklieji ir silpnaregiai, bei jų šeimos nariai ir artimieji ne karantino metu gali rinktis net iš keturių skirtingų rūšių neregiams prieinamų treniruočių, kurios vyksta po du ar tris kartus per savaitę ir yra skirtos tiek pradedantiesiems naujokams tiek jau patyrusiems sportininkams.

Šoudauno treniruotes veda daugkartinis Lietuvos aklųjų sporto federacijos šoudauno čempionatų prizininkas ir čempionas Mindaugas D. Šoudaunas dar kitaip vadinamas aklųjų stalo tenisas ko gero yra azartiškiausias, judriausias ir greičiausias akliesiems ir silpnaregiams tinkamas žaidimas. Jis žaidžiamas vienas prieš vieną ant medinio pailgo stalo ir yra panašus į oro ritulį ar stalo tenisą. Žaidėjai medinėmis lentelėmis turi įmušti kamuoliuką į priešininko “vartus” – skylę esančią stalo gale ir apsaugoti savuosius “vartus”. Tiek raketė atsimušdama į kamuoliuką, tiek kamuoliukas atsimušdamas į stalą ar raketę skleidžia garsą į kurį orientuojasi žaidėjai, todėl šis žaidimas visada žaidžiamas su tamsintais akiniais, kad žaidimo sąlygos visiems būtų vienodos. Pasak trenerio Mindaugo, šis žaidimas rodo, kad sportas nėra tik fizinis pajėgumas kažką atkelti, pasiekti ar įmušti, daug ką lemia sumanumas bei įžvalgumas. Marija M. sako, kad šoudaunas labai judrus, įtraukiantis žaidimas, todėl laikas treniruotėse tiesiog praskrieja – “kadangi žaidžiame vienas prieš vieną visada norisi laimėti ir nugalėti priešininką, paima toks azartas kad nepastebi kaip treniruotė baigiasi”.

Didelio dalyvių skaičiaus ir susidomėjimo sulaukia plaukimo treniruotės baseine. Jų metu plaukimo profesionalė Birutė S. visiems dalyviams pateikia specialius plaukimo pratimus, naujokus mokina plaukti, o su patyrusiais plaukikais dalinasi technikos subtilybėmis. Treniruotės vandenyje turi teigiamą naudą ne tik fizinei sveikatai, bet jos taip pat pakelia nuotaiką ir gerina emocinę bei psichinę būseną. Plaukimo treniruočių dalyvis Virginijus J. pastebi – “Lankydamas plaukimo treniruotes tikrai sustiprėjau, gerokai greičiau užlipu į penktą aukštą ir mažiau padūstu, o kas svarbiausia išmokau plaukti ir vandenyje jaučiuosi žymiai saugiau. Galiu ne tik drąsiau jaustis baseine, bet išvykęs atostogų maudytis ir plaukioti ežere”.

Kita populiari treniruočių rūšis tai sveikatingumo treniruotės. Jos vyksta treniruočių salėje, naudojamas įvairus neregiams tinkamas naudoti sporto inventorius toks kaip įvairūs svarmenys, gumos su pasipriešinimu, švediškos sienelės ir dar daug kitų. Jų metu mokomasi atlikti įvairius visapusiškai kūną stiprinančius pratimus, kurie ugdo jėgą, ištvermę, lankstumą, koordinaciją. Treniruotės vyksta mažose grupėse, o taip pat taikomas ir individualus darbas. Trenerė Agnė G. ir asistentas Deividas D. skiria reikiamo dėmesio kiekvienam. Taip užtikrinami geriausi rezultatai ir tai, kad pratimai atliekami saugiai ir taisyklingai, o visi dalyviai ne tik džiaugiasi geresne gyvenimo kokybe, bet ir puikia nuotaika bei emocijomis treniruočių metu. Šalyje įvedus karantiną, pasitelkus technologijas ir turimą įrangą treniruotės vyko nuotoliniu būdu. Nuolatinė treniruočių dalyvė Halia Z. pabrėžė, kad šios treniruotės buvo tikras išsigelbėjimas karantino metu, nes suteikė ne tik galimybę judėti, bet ir praskaidrino niūrias dienas ir leido bent virtualiai susitikti su bendraminčiais. Halia prisimena, kad grįžus po karantino į tikrą sporto salę jos sportiniai pasiekimai niekur nebuvo dingę, o ji pati lankydama treniruotes internetu tris kartus per savaitę dar net ir sustiprėjo. Kalbinta mama su dukra Zita K. ir Liepa B. džiaugiasi sudarytomis sąlygomis sportuoti ir produktyviai leisti laiką kartu. Liepa sako, kad gali artimiau susipažinti su aklųjų bendruomene, geriau suprasti regėjimo negalią turinčius žmones.

Mėgstantiems pajudinti ne tik kūną, bet ir smegenis siūlomos Brailio šaškių ir šachmatų treniruotės. Šie žaidimai yra ne tik puikus laisvalaikio praleidimas, bet ir labai naudinga veikla, kadangi žaidžiant šiuos žaidimus lavinama atmintis, vaizduotė, loginis ir erdvinis mąstymas, skatinama smegenų veikla ir kūrybiškumas, išmokstama priimti iššūkius ir juos spręsti. Tiek šaškės tiek šachmatai yra prieinamas, įdomus ir įtraukiantis užsiėmimas regėjimo negalią turintiems žmonėms. Sporto klube “Sveikata” šiuos užsiėmimus veda Lietuvos aklųjų sporto federacijos Brailio šaškių, šimtalangių ir greitųjų šaškių čempionatų prizininkai Vytautas G. ir Irena K. bei tarptautinis šachmatų didmeistris Šarūnas Š. Mokomasi žaidimų strategijos, taktikos, taisyklių, sprendžiami specialūs šaškių ir šachmatų uždaviniai. Šios treniruotės taip pat vyko ir karantino metu.

Tokie projektai specialiai skirti regėjimo negalią turintiems žmonės yra ypač svarbūs, nes lankytis miesto sporto klubuose ir sporto visiems renginiuose ir iniciatyvose galimybės nėra, kadangi juose aplinka nesaugi neregiams, o specialistai neturi patirties ir įgūdžių kaip elgtis su regėjimo negalią turinčiais žmonėms. Pasak Eglės Ž. pamatę aklą žmogų jie tyli ir bijo net prieiti. Dėl šios priežasties mes labai tikimės, kad ir toliau tokie projektai vyks ir mes, kaip ir regintieji, turėsime galimybę sportuoti, įgyti žinių ir reguliariai lankyti būtent mums skirtas treniruotes.