Mokytis vieniems iš kitų

Kompleksinių socialinės reabilitacijos paslaugų akliesiems turinį ir esmę trumpai aprašėme rugsėjo 10 d. pristatydami pirmąją VšĮ LASS pietvakarių centre šias paslaugas gavusių aštuonių neregių grupę, kurią švelniai pavadinome savo „Pirmokais“. Antroji kompleksinių SRPA gavėjų grupė, susirinkusi dviem savaitėms į Kauną iš visų Lietuvos kampelių rugsėjo 13 dieną, buvo labai skirtinga savo patirtimis ir gebėjimais, norais, siekiais bei motyvacija.
Be privalomosios reabilitacijos programos dar vyko susitikimai su teisininku, UAB „Biomedikos centras“ atstove, LAB darbuotojais, LASS pirmininku, su regėjimo negalią turinčiais sportininkais ir kitais aktyviais regėjimo neįgaliaisiais. Ekskursijų ir edukacijų metu dalyviai susipažino su Kauno miesto senamiesčiu ir Laisvės alėja, apsilankė Birštone, plaukiojo laivu Nemune. Nacionaliniame Kauno dramos teatre stebėjo spektaklį su garsiniu vaizdavimu neregiams „Panika“, dalyvavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių lengvosios atletikos kroso čempionate aplink Zelvos ežerą (Elektrėnų sav.). Ir dar mokėmės suprasti ir toleruoti vieni kitus, padėti, paskatinti, palaikyti ir užmegzti ilgalaikę draugystę.
Džiaugiamės reabilitacijos dalyvių pasiektais rezultatais orientacijos erdvėje ir savarankiško judėjimo, išmaniųjų technologijų valdymo ir kitose jiems aktualiose srityse. Dėkojame, kad leidote prisidėti prie pokyčių ir naujų galimybių atradimo jūsų gyvenime. Nes reabilitacijos tikslas, anot švedų rašytojo K. Inde, yra susigrąžinti tapatybę, savigarbą ir pasitikėjimą savimi. „Savigarbą ir pasitikėjimą savimi įgysi būdamas šalia žmonių, kurie supranta tavo padėtį, tačiau kelia tau didelius reikalavimus“. Linkime visiems reabilitacijos dalyviams būti atkakliems ir siekti savo tikslų kasdienio nuoseklaus darbo dėka.
Laukiame naujų susitikimų ir tikimės tolimesnio visokeriopo Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos palaikymo.