Žolinių šventė Kėdainiuose

Rugpjūčio 15-ąją per Lietuvą nuvilnijo švenčiamos derliaus šventės – Žolinių – šurmulys. Ši tradicinė šventė  yra įtraukta į valstybinių švenčių ratą. Nors Žolinės simbolizuoja gamtos turtų gausą ir vešėjimą, ši šventė yra neatsiejama nuo krikščioniškųjų tradicijų, mat rugpjūčio 15-oji laikoma Mergelės Marijos ėmimo dangun diena. Krikščioniškasis pasaulis šią šventę mini mišiomis, o vienas seniausių lietuviškų Žolinių papročių yra augalų ir derliaus šventinimas bažnyčioje, nes nuo senų laikų lietuviai tikėjo gamtos ir augalų galia.
Žolinės – proga pabūti kartu. Neatsiejama Žolinių šventės dalis Lietuvių liaudies dainos, skirtos padėkoti motinai Žemei už dosnumą, liaudiški žaidimai ir apeigos. Rugpjūčio 15-ąją, Žolinių dieną, Kėdainių šv. Jurgio parapijos pastoracinė taryba bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Kėdainių rajono filialas (pirmininkė Asta Bobinaitė) organizavo Žolinių atlaidų šventę Kėdainių šv. Jurgio parapijos bažnyčioje. Už akluosius ir silpnaregius mišias aukojo Klebonas Artūras Stanevičius. Informaciniai renginio rėmėjai:  Rajono laikraštis Kėdainių „Mugė“, Kėdainių rajono laikraštis „Rinkos aikštė“, Kėdainių krašto televizija „Balticum“.
Po šv. Sumos Mišių šventoriaus vejoje prie bažnyčios vyko VŠĮ Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centro kolektyvų koncertas. Meninę programą dovanojo LASS Kėdainių rajono filialo ansamblis „Temela“ (vadovas Gintaras Ražinskas), Kauno populiariosios muzikos ansamblis „Bičiuliai“ (vadovas Vytautas Brušnius) ir Kauno folkloro ansamblis „Kanapija“ (vadovė Kristina Vyturytė). Kėdainių krašto literatų sambūrio vadovė Genė Sereikienė ir kiti sambūrio literatai skaitė sakralines eiles skirtas švč. Mergelei Marijai.
Pasak etnologų, Žolinių šventė dar vadinama ir javapjūtės pabaigtuvėmis, ir bičkopio, medsukio, duonos,  medaus bei pieno švente. Todėl renginyje netrūko ir gardžių vaišių. Žolelių arbatą virė Kęstutis Volkus, o skanią košę gamino ir visus vaišino Kėdainių šv. Jurgio parapijos Caritas.
Pasiklausę dainų ir pasisotinę, Žolinių dalyviai neskubėjo skirstytis, kadangi šventės organizatoriai atvykusiems svečiams dovanojo ekskursiją po Kėdainių senamiestį, kurią vedė iškalbingasis teatro ir renginių režisierius Feliksas  Paulauskas.
Dėkodami ir džiaugdamiesi prasmingai praleista šventų Žolinių diena mąstėme, jog labai gražiai apie Žolines yra pasakęs šviesaus atminimo Tėvas Stanislovas: „Žolinės yra Žemės Dievo šventė, kuomet žmogus pamato, kaip jo darbas atneša rezultatų, jo sodas subrandina vaisių, miškai atveria savo gėrybių kraites ir atsiranda gamtos, žemės ir žmonių santarvė“.