„Porinom ir baikavojom, šposyjom dzūkiškai“

Balandžio 18 d. edukacijoje-užsiėmime „Porinu ir baikavoju, šposyju dzūkiškai“ kartu su Svetlana Žadeikiene, nenuilstančia dzūkų tarmės saugotoja, LASS Alytaus miesto ir rajono filiale užimtumo veiklas lankantys silpnaregiai ir neregiai kalbėjosi dzūkiškai ir svarstė, kaip puoselėti dzūkų etninę kultūrą, kaip išlaikyti dzūkų tarmės gyvastį ir regiono išskirtinumą.
Tarmės maitina bendrinę kalbą, deja, dzūkų tarmė nyksta sparčiausiai. „Man dzūkų tarmė, kap paukštuko giesmė“, – taip gražiai ją apibūdino mūsų viešnia, parengusi dzūkiškų žodžių žodyną ir įkūrusi „Dzūkišką svirną“. Iš pilno kuparėlio gerb. Svetlana traukė dzūkiškas pasakaites, sakmes, posakius, šposus, anikdotus ir porinimus. Dalijomės mintimis, kokia skambi dzūkiška šnekta, kiek ji turi įdomių reikšmių, prietarų ir tikėjimų. Dzūkų tarmė buvo pati gražiausia lietuvių literatūros klasikui Antanui Baranauskui, kuris norėjęs, kad net laikraščiai būtų rašomi dzūkiškai.
„Apturėjom laimį, pasišnekėc dzūkiškai. Paturavojom, pašposyjom, širdzis atsgavo. Dėkavojam širdzyngai“, – sakė gražiai dzūkuojančios edukacijos-užsiėmimo dalyvės.
Edukaciją-užsiėmimą organizavo užimtumo vadovė Danutė Petrauskienė. LASS Alytaus miesto ir rajono filialo pirmininkė yra Daiva Markinienė, asmens įgūdžių ugdymo specialistė – Gaileta Ulevičienė.