ĮVAIRIOMIS PATIRTIMIS GRĮSTAS KELIAS Į SAVARANKIŠKUMĄ…

Nuo birželio tryliktos iki liepos dvyliktos dienos VšĮ LASS pietvakarių centre vyko regos neįgaliųjų kompleksinė socialinė reabilitacija. Tai – dviejų pamainų ciklas, kurio metu regos sutrikimų turintys žmonės buvo mokomi kasdieninių įgūdžių, padedančių įvairiose srityse siekti savarankiškumo.
Visų dalyvių patirtys ir lūkesčiai – skirtingi ir individualūs tiek pat, kiek margas ir įvairus jų amžius. Dauguma planavo išmokti valdyti baltąją neregio lazdelę, buvo tokių, kurie laukė įvairių techninių priemonių ir technologijų demonstracijų, nes turėjo šiek tiek žinių apie kursų veiklas ir individualius užsiėmimus, treti tikėjosi psichologinės pagalbos ir moralinio palaikymo.
Tačiau iš atokiausių Lietuvos kampelių atvykusius žmones suvienijo bendras tikslas – keisti savo ateitį, prisitaikant prie naujų aplinkybių.
Ko dalyviai išmoko per dvi reabilitacijos savaites?
Visiems buvo suteikta galimybė išbandyti baltosios lazdelės privalumus, techninių priemonių bei išmaniųjų technologijų teikiamą pagalbą kasdieninėje veikloje, daugybę kitų naudingų užsiėmimų. Didžioji reabilitantų dalis akcentavo pasikeitusį savęs ir pasaulio vertinimą, kurį sustiprino susitikimai su ilgą laiką LASS bendruomenėje esančiais neregiais. Dalyviams paliko įspūdį neregių pasiekimai, motyvacija ir ryžtas siekiant užsibrėžtų tikslų
“Turime neregį poetą, kurio knygos pripažintos metų knygomis, turime sportininkų, turime tekstus bei muziką kuriančių menininkų – tokie pavyzdžiai stipriai paliečia ir motyvuoja. Jei gali jie, tai juk kažko pasiekti galime ir mes“.
Dalindamiesi atrastais kompiuterio, telefono, grotuvo ar garsinio etikečių žymeklio privalumais, reabilitantai nepamiršo paraginti regos reabilitacijoje sudalyvauti ir tuos, kuriems šis projektas ypač reikalingas:
„Dažnu atveju, netekęs regėjimo žmogus ir save, ir kitus mėgina įtikinti, kad viskas yra gerai, kad gyvenimas niekuo nepasikeitė. Taip palaipsniui jis užsidaro, nes regos nebuvimas – apriboja anksčiau turėtus įgūdžius. Čia yra didžiausia klaida, nes, išties, pasikeitus aplinkybėms, reikia ne plaukti pasroviui, bet prisitaikyti. To ir moko ši reabilitacija”.
„Projekto metu supratau, kad sėdint namuose save nuvertinti yra lengviausia – niekas nevyksta, nėra paskatos kažką veikti. Reabilitacijos metu turėjau daug vertingų ir naudingų pokalbių su psichologu. Tie pašnekesiai padeda keisti požiūrį. Tokių patirčių linkėčiau ir tiems, kurie dar tik ruošiasi čia atvažiuoti“.
„Reikia sudalyvauti. Naudokitės galimybe pažinti kitus neregius, turinčius gyvenimiškos patirties. Tai suteikia motyvacijos, pasitikėjimo ir noro patiems kažko siekti. Taip pat verta paminėti, jog dabartinės technologijos ir priemonės leidžia labai daug dalykų atlikti savarankiškai. Naudokitės proga, nes ji jums garantuos pilnavertiškumą ir savarankiškumą. Galima gyventi ir nematant, tiesiog kai kurie dalykai tampa pasiekiami papildomų priemonių pagalba”.
Su dalyviais dirbusi viena iš mokytojų Daina Vitkauskienė teigia, jog pagrindinis projekto tikslas – suteikti naujai regėjimo netekusiems žmonėms visą reikalingą pirminę pagalbą. Pažymėtina, kad tik po išeito reabilitacijos kurso, atsiranda galimybės patiems savarankiškai naudotis LASS svetaine, facebook grupėmis, kitais informacijos kanalais, kuriuose galima dalintis arba sekti įvairią informaciją. Turėdami pradmenis, dalyviai jau gali palaipsniui tobulėti ta linkme, kuri jiems atrodo palankiausia. Vieni sutelkia dėmesį į orientavimąsi, kiti mokosi kompiuterio ar telefono paslapčių.
Galiausiai, suvokimas, kad esi ne vienas, kad yra daug panašius poreikius turinčių žmonių, leidžia vėl tapti pilnaverčiu visuomenės nariu. Jeigu iš reabilitacijos žmonės išvažiuoja drąsesni, su lazdelėm rankose, pasitikintys savimi, vėliau, grįžę namo jie jau gali tobulinti įgūdžius savo gyvenamuosiuose miestuose, miesteliuose ir rajonuose.
Regos neįgaliųjų kompleksinė socialinės reabilitacija finansuojama Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.
Kitų metų reabilitacija vyks taip pat VšĮ LASS pietvakarių centre 2023 m. gegužės – birželio mėnesiais.