Dvi neregių reabilitacijos savaitės Kaune: mes grįžtame namo kitokie

Rugsėjo 6 dieną į namus išlydėjome pirmąją 2021 m. Kompleksinių socialinės reabilitacijos akliesiems paslaugų gavėjų grupę. Aštuoni, iššūkių nepabūgę, regėjimo netekę žmonės iš Joniškio, Ruklos (Jonavos raj.), Klaipėdos, Palangos, Druskininkų bei Visagino praleido dvi įdomias bei jų žodžiais tariant, labai naudingas savaites VšĮ LASS pietvakarių centre Kaune.
Be intensyvių orientacijos erdvėje ir savarankiško judėjimo bei kasdienių įgūdžių ugdymo užsiėmimų kartu su tiflopedagogais J. Daunaravičiumi, D. Vitkauskiene ir G. Strankauskiene, vyko kompiuterinio raštingumo ir naudojimosi mobiliaisiais įrenginiais pamokos kartu su IT specialistais V. Balčikoniu ir D. Kirsanovu. Nudžiugome, kai pora dalyvių reabilitacijos metu įsigijo išmaniuosius telefonus ir išvyko namo jau pramokę jais naudotis. Svarbios dalyviams buvo psichologės Aistės grupinės terapijos ir individualios konsultacijos. Visos kitos savarankiško gyvenimo pamokos – įvairių salotų, mišrainių gaminimas, pyrago kepimas, rankdarbiai, apsilankymas keramikos studijoje – taip pat nepraeis veltui.
Svarbu paminėti ir daugybę naudingų paskaitų, diskusijų, susitikimų: su teisininku G. Stoškumi, oftalmologe prof. J. Jankauskiene, TPNC Kauno skyriaus specialiste D. Leitiene, LASS pirmininku S. Armonu. Neišdildomą įspūdį dalyviams paliko diskusija apie drąsą veikti ir savarankiškumą su parolimpiečiu lengvaatlečiu V. Girniumi. Išvykų ir ekskursijų metu reabilitacijos dalyviai susipažino su Kauno miestu, Kauno Kristaus prisikėlimo bazilika, Vytauto Didžiojo karo muziejumi, Kauno pilimi. Visiems labai patiko ekskursija istorinėje Lietuvos prezidentūroje.
Šias socialinės reabilitacijos paslaugas regėjimo neįgaliesiems finansuoja Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Dalyviams pasiruošti ir atvykti į reabilitaciją labai padėjo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos filialų pirmininkai. Taip pat džiaugiamės savivaldybių Socialinių paslaugų centrų pagalba, organizuojant kai kurių neregių atvykimą į Kauną. Ir aišku, dėkojame gausiam būriui mūsų savanorių, padėjusių spręsti transporto klausimus ir lydėjusių reabilitacijos dalyvius išvykose bei ekskursijose.
O atsisveikinant, visus sujaudino nuoširdus reabilitacijos dalyvių ne kartą kartotas žodis ,,Ačiū, ačiū, ačiū… Mes visiems neregiams patarsime, kad būtinai važiuotų į šią reabilitaciją“.
Su nekantrumu laukiame antrosios grupės dalyvių, kurie Kaune iš visos Lietuvos susirinks rugsėjo 13 dieną.