Baltosios lazdelės dienos Jonavoje

Spalio 15-oji – Pasaulinė baltosios lazdelės diena buvo iškilmingai  paminėta Jonavos filialo patalpose, susirinkus akliesiems ir silpnaregiams, kurie savo judėjimo sėkmę yra patikėję nekalbančiam, bet nepakeičiamam draugui – baltajai lazdelei.
Kapelos vadovė Janina Butkuvienė, grojusi akerdeonu, filialo narys Linas Budreckis, grojęs bajanu, pasitelkę dainininkų balsus, atvedė savo likimo draugus prie gilesnių apmąstymų. Pokalbį pradėjusi Rūta nuo vaikystės globoja savo du neregius brolius. Tačiau ji nesiskundžia likimu, priešingai, džiaugiasi, kad broliai, anot jos, mato širdimi. Ypač muzikalusis Linas, kuris neturi vienos “smulkmenos”- regėjimo, bet saugo savyje didelę auksinę širdį. Maža to, jis mato muziką, skiria jos spalvas, gali apsakyti kiekvieną pustonį. Visus savo patirtimi nustebino Julius. Vyras jau visiškai nemato, bet sugeba išsivirti sriubos, įveikia įvairias elektros bei santechnikos problemas, susiremontavo pavėsinę, neseniai pasikeitė klozetą.
Išklausyta ne viena istorija, pasisemta bendravimo akimirką optimizmo ir ryžto. Filialo darbuotojos pasveikino savo narius gimtadienių proga, pagerbė išėjusius anapilin tylos minute. “Nors šiems žmonėms likimas lėmė  gyventi akių tamsoje, visi, kiek įmanydami, stengiasi, kad negestų širdžių šviesa”- sakė pirmininkė Zita Šuliokienė.
Šventei besibaigiant, atminimui visi dalyvavusieji nariai nusifotografavo bendrai nuotraukai kieme, prie filialo patalpų. Sekančiomis dienomis vyko pamokėlės-pristatymai pradinių klasių moksleiviams apie aklųjų ir silpnaregių veiklas, buvo supažindinta su neregių ir silpnaregių naudojamomis techninės pagalbos priemonėmis: kalbančiais staliniais, rankiniais laikrodžiais, spalvų detektoriumi, padidinimo stiklais, baltąja lazdele – Jonavos pradinėje mokykloje, Samuliavičiaus vidurinėje mokykloje. Moksleiviai susidomėję klausėsi pasakojimų, vėliau patys bandė užrištomis akimis pavaikščioti su baltąja lazdele. Pasibaigus renginiams, vaikai pažadėjo, kad sutikus gatvėje neregį su baltąja lazdele ir juodais akiniais,  skirs jam daugiau dėmesio ir pagarbos.